Midsommarafton + midsommardagen= mkt mat!



Ja, så är det de här med midsommarafton det ska dukas, det ska bakas, det ska diskas, det ska drickas och laga mat för min del. Jag valde mat från det libanesiska köket.

Jag gjorde bland annat.
1. Homous =kikärtsröra
2. Mhamara= Ajvar med paprika pure å valnötter
3. Tzantzi= Turkiskyougurt med mkt vitlök stark paprika, mynta och salt
4.Ostbricka och dipågrönsaker
5. Vegetariska vindolmar
6. Hembakade köttfärspiroger + smördegs piroger med ost
7. hemgjorda falafel
8. smaskig frukt skål


Vill ni ha reccept på dessa, skriv gärna på kommentarerna så kan jag skriva ned reccept på samtliga



1



2


3.


4.


5.


6.










Vilken fest det vart! jag hade det här bordet två dagar i rad. Midsommarafton med vännerna och midsommardagen med familj o släkt. snacka om mycket jobb. Men roligt var det iaf.

Jag hoppas ni mina nära o kära haft en härlig helg..

kraaam


Grattis Helo, Tido & Ninve

Ett stort grattis till tre underbara vänner!
Helo (tv), Tido & Ninve (th)

Jag önskar er all lycka!

I lördags var vi på Mira mar i Södertälje. Det är en libanesisk restaurang, men tyvärr var maten i så god. Men tur att sällskapet var godare så slapp man åka hem missnöjd. hehe



Visst var födelsedagsbarnen fina? Ninve va så himla söööt med sin gravidmage shufroo


Här är Marlene i gult, snygging med värsta colgatesmile. Du borde haft en tankrämstub i stället för colan
det hade varit mer trovärdigt hihi.



Här har vi Rania (tv) och Natelin (th) Jag satt då precis brevid de,
 hela kvällen chitchatta vi, det var jätte trevligt faktiskt!

Tack för en trevlig kväll och hoppas vi ses igen. (det fanns fler bilder men orkade inte lägga upp de)

Många kramar från mig till er!

PS. Kan jag få lite kommentarer, annars känns det mobbat o blogga, jag vet att det är många som läser men lämna spår efter er oxå! Puss=)

Chicken pasta with cream, garlic and pesto

Visst låter det godare när man skriver rubriken på engelska...

här kommer då reccepten för denna underbara pasta

Innehåll:
250 g kyckling file
 1 st röd lök
1 st röd paprika
10 st champinjoner
4 st vitlöksklyftor


Sås+ kryddor
Till kycklingmarinaden:

1 msk olivolja (helst extra virgin)
1 tsk paprika krydda
2 tsk salt
1 tsk svart peppar
2 st vitlökskyftor
2 tsk grillkrydda
1 msk pesto
några droppar citron

Såsen:

5dl grädde helst Arlas matlagningsgrädde
2 st vitlökskyftor
2 dl vatten/mjölk (valfritt om man vill ha mer sås eller grädde)
salt och peppar (smaka av)
Pesto
2 msk parmesanost


Så här gjorde jag:
Jag börjar med att tina upp 250 g kyckling filé
Medan den tinades upp började jag förbereda grönsakerna till pastan. OBS viktigt att tänka på att att inte steka alla grönsaker samtidigt utan parti var för sig, detta för att vissa grönsaker behöver mer tid på sig att tillagas medan andra går det fort för.

grönsakerna kan ni hacka lite tjockare bitar eftersom de blir snabbt mjuka så man förlorar det där lilla tuggmotståndet.



Kom ihåg sätt på lock över så tillagas kycklingen fortare och jämnare. smaka av kyckligen å tillsätt salt lr peppar om det behövs.



Här kan ni se några av de kryddorna jag använde mig av, som sagt det är viktigt att ni smakar av såsen för att se om mer krydda behövs tillsättas. Allt efter eran smak



När kycklingen är färdig steker ni kycklingen tillsammans med grönsakerna och tillsätt kryddorna till såsen. Låt de stekas i mellanhög värme, sedan tillsätter ni grädden.



låt den stå och puttra i låg värme i några minuter. om ni vill så kan ni lägga en msk tomatpure (det gjorde jag) men vill ni ha hel vit sås så kör utan.



Sedan tillsätter ni den kokta pastan och rör om.



garnera med parmesanost och lite persilja över.

Hoppas det smakar

Vegetarisk gryta med bulgur

Innehåll

  • 1 stor rödlök
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 5-10 st champinjoner
  • 4-6st potatis
  • 1 röd paprika
  • 1 st aburgin
  • 1 st zuccini
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2-4 tsk salt
  • 1st köttbuljong
  • 3 tsk svartpeppar
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1-2 tsk stark paprika
  • 5dl passerade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2-3 mask tomatpure
  • ½ dl chilisås

  • Börja med att koka potatisen till sen mjuknar lite. sedan skär du upp den i storna tärningar och sedan steker de lite i grillkrydda och olja.



    Skär upp grönsakerna



    Någa av vitlöken skär du i skivor



    stek allt i en stekpanna, men bara några minuer och lägg i kryddorna enligt van



    sedan lägger du i tomatpure och de passerade tomaterna samt chilisåsen. Låt grytan stå och puttra i låg värme i ca 30 minuter. smaka av då och då o känn om potatis är mjuk. när den e klar då är den färdig.



    sedan e d dags o göra bulgur. jag använder mig av den mellanstora storleken på bulgut samt med ch3iraje som finns i de flesta matbutiker. (den bruna färgen får den när man grillar den i ugnen innan.)


    lägg in 4 glas vatten i en kastrull. lägg i några droppar olja, kycklingbuljong, salt och övriga kryddor efter smak. låt den koka. sedan mäter ni upp i samma glas 2-3 glas med bulgur och chr3iae



    låt det puttra i någa minuter i svag värme och smaka av när den e klar.




    lycka till! ni får gärna skriva här om ni vill ha mer anvisningar

    Gi bröd

    Ca 20 st


    1 dl solroskärnor

    1 dl pumpakärnor

    5 dl vatten

    50g jäst

    ½ solrosolja

    2 msk honung

    2-3 tsk salt

    ½ dl linfrön

    2 dl grovt rågmjöl

    3 dl dinkelmjöl, fullkorn

    6 dl vetemjöl


    Ps. vill nu ha mörkare bröd så minskar ni på vetemjölet och tillsätter i stället mer dinkel eller grovt rådmjöl
      






    Gör så här

      

    Rosta solros och pumpakärnor i en torr stekpanna under omörning tills de fått en brun färg. Låt svalna




    Värm vattnet fingervarmt. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, honung(man man vill ha sötma, annars skippa det, salt, linfrön

    Blanda ner rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen till en blank och smidig deg. I slutet av knådningen blanda ner de rostade fröna. Arbeta degen ytterligare en stund. Täck degen med en bakduk i ca 45 minuter till den jäst klart.




    Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma en längd och skär upp i mindre bitar.



    Blanda ytterligare pumpa och solroskärnor till garnering. Pensla bullarna med vatten och doppa de i fröblandningen. Placera bullarna på en bakplåt och låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30 minuter. Sätt på ugnen i 250grader

    Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i ca 6-15 minuter beroende på vilken ugn man har. Som ni ser är inte mitt bröd bullaktiga utan platta och detta är smaksak hur ni väljer att göra de.


      Lycka till!

    Tacomiddag hos mig

    Igår morse vaknade jag å tänkte "Vad ska man göra för mat idag då"? När man inte har så mkt ideér passar tacos utmärkt att ordna till middag. Så innan skolan förberedde jag grönsakerna för att sist förbereda köttet så det är varmt och redo att servera.

    Jag tror inte jag behöver skriva ned receptet alla vet typ hur man gör tacos. Men om ni vill så kommentera gärna.



    Vad ser ni på bilden?



    hmmm.....



    Svar: Design helt klart! T o m maten på tallriken måste se bra ut för att jag ska kunna äta det. De säger att människan äter med ögat. Ser det gott ut så smakar det gott också. =)



    Min Goda och söta vän Kristina G höll mig sällskap denna kväll.
    Jag tror hon också gillade maten hehe=/



    Dagens middagstips: GI Köttfärspaj

    Köttfärspaj GI

    Pajdeg
    1 paj, ca 4-5 portioner


    Du behöver:

    • 1 ½ dl grahamsmjöl (eller fullkorn dinkelmjöl)
    • 1 ½ dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
    • ½ tsk salt
    • 3/4 dl olivolja
    • ½ dl vatten

    Gör så här:

    Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den.

    Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.








    Medan du väntar på att pajdegen skall bli färdig, börjar du förbereda pajfyllningen. så här såg min fyllning ut:
    • 1 stor rödlök
    • 2 msk margarin eller smör (olivolja GI)
    • 100 g champinjoner
    • 400 g köttfärs
    • 1 röd paprika
    • 1-2 morötter
    • 2 vitlöksklyftor
    • 2 tsk salt
    • 1 tsk timjan
    • 2tsk svartpeppar
    • tsk chili peppar
    • 2 ½ dl vatten eller passerade tomater
    • ½ dl chilisås
    • 2 msk tomatpure
    • ca 50 g (1-2 dl) riven ost
    Efter att du skurit grönsakerna kan du börja steka köttfärsen i olja eller smör. Tillsätt samtliga kryddor typ hälften av måtten.



    När köttet är färdigstekt tillsätter du grönsakerna och lägger in resten av kryddorna och såsen.



    Låt de gärna stå å puttra i låg värme i några minuter



    Min pajdeg var inte så jätte fin för att min form var för stor med de e okej tycker jag. Känn efter om pajdegen hårdnat lite sedan tar du ut den ur ugnen. Låt den gärna stå i några minuter å svalna, sedan lägger du fyllningen över.



    Sedan är det dags att förbereda äggstyvningen. Jag använde mig då av:

    Fyllning:

    • 2 ägg
    • 2dl lätt creme fraiche
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk peppar
    • 1/2 dl ost
    • lite grönlök för smakens skull

    Rör om ingredienserna enligt nedan. sedan häller du den över kött fyllningen men inte så den täcker hela formen utan lagom. jag berättar varför sen.



    Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter



    Om du tittar på bilden nedan så blev det lite översvämning av fyllningen p g a att jag fyllt för mkt, men det gör inget förutom att ugnen blir smutsig. =) då kan man lägga alimiumfoile under så droppar det där hehe.



    Medan du väntar på att pajen blir färdig kan du passa på att diska å städa lite.



    Voila nu är pajen färdig. Jag hoppas det smakar gott för er för det gjorde det för oss!
    Jag och min man åt halva pajen under en måltid riktiga gamar!

    Ett tips som ni bör tänka på är att inte alltid följa recept till punkt å prick utan fristyla lite kör med ögonmott å smaka av och känn efter om något saknas, så kompletterar ni det.
    Gillar ni tjockare botten då gör ni lite mer pajdeg.

    Lycka till!! =)

    RSS 2.0