Maldoum recept
Ingredienser:
- 500g nötfärs 100% svenskt
- 1st rödlök
- 1 st gullök
- 1st auburgine
- 1st zuccini
- 4-6 st fast potatis
- 2 tsk stark paprika
- ½ dl olivolja
- 2 tsk salt
- 1 tsk mynta
- 2 dl färsk hackad persilja
- 3 msk tomatpuré
- 1 burk korssadetomater
- 4 st vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Finhacka lök och persilja... lägg 2/3 av löken i en skål tillsammans med persilja och köttfärs
2. Tillsätt häften av kryddorna och 1 st pressad vitlök.
Blanda ihop allt med händerna.
3. Stek en bit av köttfärsen för att undersöka smaken och kryddorna. Om du känner att något saknas som t ex salt och peppar så tillsätt gärna mer i fyllningen och blanda noggrant med händerna.
4. förbered auburgine, zuccini och potatis. Skär de mellan 1-2 cm i bredd ungefär som på bilden. Krydda gärna grönsakerna och potatisen med grillkrydda.
5. Rulla köttfärsen i små bollar som du sedan plattar ut i handflatan och pressar mot en skiva auburgine och lägg på en potatisskiva. Sedan upprepar du processen..
...tills du fyller ut hela formen.
Lägg in formen i ugnen på 200grader i ca 30-40 minuter.
6. Förbered tomatsåsen. Häll i de krossadetomaterna tillsammans med tomatpuré. Lägg i lök, vitlök och persilja samt kryddor. Om såsen blir tjock så häll i 4-6 dl vatten och låt såsen koka och sedan puttra på låg värme i 30 min.
7. Nu är Maldoumen nästan färdig. Den har fått en gyllenebrunfärg och grönsakerna och potatisen har blivit välgrillade.
8. Häll i tomatsåsen på maldoumen och stoppa de tillbaka i den varma ugnen i ytterligare 15-20min.
KLART!
Maten kan serveras med ris, coscous eller bulgur
Jag körde bulgur och en härlig grönsakssallad vid sidan om
Smaklig måltid!
&
Lycka till!