Maldoum recept

Idag gjorde jag en lite mer krävande maträtt som härstammar från den Assyrisk/Syrianska/Syriska kulturen


Ingredienser:
  • 500g nötfärs 100% svenskt
  • 1st rödlök
  • 1 st gullök
  • 1st auburgine
  • 1st zuccini
  • 4-6 st fast potatis
  • 2 tsk stark paprika
  • ½ dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk mynta
  • 2 dl färsk hackad persilja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk korssadetomater
  • 4 st vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Finhacka lök och persilja... lägg 2/3 av löken i en skål tillsammans med persilja och köttfärs


   


2. Tillsätt häften av kryddorna och 1 st pressad vitlök.

Blanda ihop allt med händerna.


  

3. Stek en bit av köttfärsen för att undersöka smaken och kryddorna. Om du känner att något saknas som t ex salt och peppar så tillsätt gärna mer i fyllningen och blanda noggrant med händerna.

 
 
4. förbered auburgine, zuccini och potatis. Skär de mellan 1-2 cm i bredd ungefär som på bilden. Krydda gärna grönsakerna och potatisen med grillkrydda.

 

5. Rulla köttfärsen i små bollar som du sedan plattar ut i handflatan och pressar mot en skiva auburgine och lägg på en potatisskiva. Sedan upprepar du processen..

 

...tills du fyller ut hela formen.

Lägg in formen i ugnen på 200grader i ca 30-40 minuter.

 

6. Förbered tomatsåsen. Häll i de krossadetomaterna tillsammans med tomatpuré. Lägg i lök, vitlök och persilja samt kryddor. Om såsen blir tjock så häll i 4-6 dl vatten och låt såsen koka och sedan puttra på låg värme i 30 min.

 

7. Nu är Maldoumen nästan färdig. Den har fått en gyllenebrunfärg och grönsakerna och potatisen har blivit välgrillade.

8. Häll i tomatsåsen på maldoumen och stoppa de tillbaka i den varma ugnen i ytterligare 15-20min.



KLART!

Maten kan serveras med ris, coscous eller bulgur



Jag körde bulgur och en härlig grönsakssallad vid sidan om


Smaklig måltid!

&

Lycka till!


Trackback
RSS 2.0